Accelero workshop 2 1

Иновации без граници – възможности за сътрудничество и работа в мрежи

С уъркшоп под надслов „Иновации без граници: Изграждане на по-силни екосистеми чрез сътрудничество“ завърши поредицата семинари към проект ACCELERO – 2-годишна инициатива, финансирана по програма Horizon Europe.

В ролята си на домакин БИЦ Инобридж успя да събере онлайн представители на бизнес подкрепящи организации, университети, стартиращи компании, МСП и иноватори от цяла Европа, за да обменят добри практики и ефективни стратегии за насърчаване на трансграничното сътрудничество в областта на иновациите и бизнес подкрепата.

Ключова роля в семинара имаха нашите лектори: Лаура Мараня (EurA), Яна Држкова (Bpifrance), Александър Филипоски (YES Foundation), Росен Димов (Go-Up Incubator), Мирослав Мацан (Entrepreneurial Center of Krapina-Zagorje County), Айнсли Питърс (CREW), Хелена Дийн (Western Development Commission), Рубен Каранди (EBN) и Валентин Марин (Bpifrance).

Основни теми и акценти в програмата:

Експертни знания и ресурси:

Участниците получиха ценни знания за това как да използват трансграничното сътрудничество за укрепване на иновационните си екосистеми. Уъркшопът представи дейностите на проект ACCELERO за подпомагане на по-слабо развитите иновационни системи и предложи практически съвети за използване на неговите ресурси и мрежа за растеж.

Използване на платформата Euroquity:

Специална сесия подробно разгледа платформата за бизнес контакти Euroquity, демонстрирайки как участниците могат да се свържат чрез нея със стартиращи компании, инвеститори и иновационни лидери от цяла Европа.

Истории на успеха и практически съвети:

Ключов елемент от уъркшопа бяха вдъхновяващите казуси, представени от бизнес подкрепящи организации, които успешно са внедрили иновативни услуги с подкрепата ACCELERO и нашата общност от бизнес експерти. Тези реални примери демонстрираха осезаемите ползи от международното сътрудничество в сферата на иновациите и предприемачеството.  

Достъп до безплатни програми за подкрепа на иновациите:

Уъркшопът предостави информация за няколко безплатни програми за подкрепа на бизнес иновациите, сред които:

  1. Проектът SPECTRA – насочен към стартиращи компании в аудио-визуалната сфера, музиката, игрите, анимацията и сценичните изкуства, който предлага възможности за обучение и връзка с инвеститори чрез програмата SPECTRA Investment Sprint & Pitch.
  2. EU-LAC Digital Accelerator – инициатива, финансирана по програмата NDICI-Global Europe, която подкрепя стартиращи компании и иновативни МСП, които искат да разширят бизнеса си международно и да създават транс-континентални съвместни партньорства с компании от Латинска Америка.
  3. EIC Scaling Club – общност, финансирана от EIC, която набира над 120 европейски високо технологични иновативни предприятия с потенциал да изградят световни бизнеси и да решават големи глобални предизвикателства като им предоставя връзка с инвеститори и корпоративни иноватори.

Провелият се уъркшоп бе успешен опит за свързване на експерти и заинтересовани страни от цяла Европа, чрез който проектът ACCELERO работи за изграждането на силна паневропейска общност, посветена на напредъка на иновациите. Призоваваме всички бизнес подкрепящи организации, иновативни бизнеси, стартъпи, предприемачи, иноватори и други заинтересовани страни да се присъединят към ACCELERO и да използват предоставените ресурси и мрежи.

Следете ни в LinkedIn и Twitter и се присъединете към нашата общност на платформата Euroquity,  където ще откриете и запис от уъркшопа. Ще се радваме да си сътрудничим и създаваме нови възможности заедно.

Относно проекта

ACCELERO Project Logo 1

ACCELERO – Ускоряване на местните иновационни екосистеми в Европа

Подобни статии