AI Creatives
|

Изкуственият интелект –  новата реалност за преводачи, копирайтъри и дизайнери

На 30 юли се проведе уебинар на тема „Как ИИ променя света на преводачите, копирайтърите и графичните дизайнери в България“. Събитието беше организирано от Бизнес иновационен център „Инобридж“ в рамките на проект SPECTRA и бе третата и последна сесия от серията кратки задълбочени лекции, посветени на различни актуални за креативните индустрии теми. Основният акцент бе представянето на интересно проучване, проведено от д-р Багрян Маламин, посветено на взаимодействието между изкуствения интелект и творческите професии в България. Д-р Маламин е изследовател в Института по философия и социология към Българската академия на науките (ИФС-БАН), а основният фокус на изследванията му е дигиталната трансформация и влиянието ù върху творческите професии.

В рамките на онлайн сесията имахме удоволствието да се запознаем с неговото проучване – част от дисертационния му труд „Изкуствен интелект и творчески професии: социологически проекции на настоящото и бъдещото им взаимодействие“, изследващ нагласите и очакванията на български преводачи, графични дизайнери и копирайтъри към дигитализацията и изкуствения интелект (ИИ). Анализът се фокусира върху възприеманата заплаха от тези технологии и промените, които те предизвикват. Тезата е, че навлизането на ИИ няма да елиминира тези професии, а ще ги трансформира, като ги направи по-ефективни. Изследвани са преводачи и творци в маркетингови агенции и на свободна практика. Формулирани и проучени са две хипотези: няма разлики в отношението на трите професии към ИИ и респондентите имат негативно отношение към влиянието на ИИ върху техните професии.

В изследването, проведено в периода 2019-2021 година, са анкетирани 188 преводачи и 109 български графични дизайнери и копирайтъри и проследява как те възприемат характеристиките на изкуствения интелект и какви последствия очакват от навлизането му в техния професионален живот. Резултатите показват, че 57% от респондентите вярват, че ИИ значително ще улесни тяхната работа, докато 33% са на мнение, че ще замени част от техните задължения. Около 10% от анкетираните смятат, че ИИ няма да има значително въздействие върху техните професии. Особено интересно е съотношението в нагласите по възрастов признак – колкото по-възрастни са участниците, толкова по-малко разчитат на цифровите технологии и обратно. Много от анкетираните между 18-30 години, виждат в ИИ нови възможности за креативност и иновации в работата си. Например, графичните дизайнери могат да използват ИИ за създаване на по-сложни и креативни проекти, които биха били трудно изпълними без помощта на технологиите. Въпреки първоначалната съпротива, 62% от професионалистите са готови да приемат и използват новите технологии. Според д-р Маламин, успешната адаптация към ИИ зависи от готовността на професионалистите да се обучават и усвояват нови умения.

Д-р Маламин съобщи, че планира да повтори своето проучване през есента на 2024 година, за да проследи дали има промяна в нагласите и възприятията на респондентите спрямо изкуствения интелект, особено в контекста на значителния напредък в тази технология. Той подчерта важността на подобни изследвания за адаптацията на професионалистите към новите технологични реалности и необходимостта от подготовка за иновациите.

Макар изследването да представя данни, събрани в периода 2019-2021 г., резултатите са от особена важност. Те ни дават ясна представа за това как тези професии възприемат и използват възможностите, които предлага изкуственият интелект. Очаква се бъдещите изследвания да предоставят още по-задълбочен анализ на развитието на тези професии и тяхната трансформация в контекста на бързо променящите се технологии. Проучвания като това са ключови за креативните индустрии, тъй като разкриват как ИИ променя професиите и как творците се адаптират към тези промени. Те помагат на индустриите да се пренастроят към новите технологии и да идентифицират нови, често неочаквани, възможности за приложение на ИИ.

Подобни статии